Strip
Nederlands

Clownerietjes

Toon Hermans (auteur)
+1
Clownerietjes
×
Clownerietjes Clownerietjes

Clownerietjes

Genre:
Cartoons van de Nederlandse cabaretier.
Extra onderwerp
cartoons, Informatieve werken
Titel
Clownerietjes
Auteur
Toon Hermans 1916-2000
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2017
[96] p. : ill.
ISBN
9789401447003 (hardback)

Besprekingen

'Clownerietjes' was geschreven voor Rietje, de echtgenote van Toon Hermans (1916-2000). Hij bracht deze bundel cartoons in 1975 uit. In deze nieuwe uitgave een selectie daaruit van zo’n vijftig eenvoudige, maar humoristische tekeningen met woordgrapjes als commentaar van de hand van deze conferencier, die naast zijn onemanshows ook tekende, schilderde en dichtte. De cartoons met zijn teksten hebben vaak een dubbele bodem en hij verzon woorden als ‘feevervoer’, ‘crosstitué’, ‘behangcel’, ‘olifantasie’ en zo meer. Ook na zo’n vijftig jaar zijn zijn cartoons nog steeds leuk om te bekijken en te lezen.

Over Toon Hermans

Antoine Gerard Theodore (Toon) Hermans (Sittard, 17 december 1916 – Nieuwegein, 22 april 2000) was een Nederlands cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter. Hij wordt als een van de "Grote Drie van het Nederlandse cabaret" van na de Tweede Wereldoorlog beschouwd, samen met Wim Sonneveld en Wim Kan.

Biografie

Toon Hermans werd geboren als tweede van vijf zoons in zijn ouderlijk huis aan de Parklaan in Sittard. Hermans kende tijdens zijn leven verschillende tegenslagen. Hij ondervond in zijn jeugd de ontberingen die volgden op de Eerste Wereldoorlog, de economische crisis van de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog gevolgd door de noodzakelijke wederopbouw. De Sittardsche Bank waarvan zijn vader directeur was ging in 1924 failliet en drie jaar later stierf zijn vader. Hierdoor waren Hermans en zijn broers straatarm. Hermans ging zich toen bezighouden met het schrijven van sinterklaasgedichten voor een speelgoedwinkel…Lees verder op Wikipedia