Boek
Nederlands

De nootmuskaatkolonel : nonsensico theatrale

Toon Hermans (auteur)
+1
De nootmuskaatkolonel : nonsensico theatrale
×
De nootmuskaatkolonel : nonsensico theatrale De nootmuskaatkolonel : nonsensico theatrale

De nootmuskaatkolonel : nonsensico theatrale

Bundel met niet eerder gepubliceerde teksten en tekeningen van Toon Hermans.
Titel
De nootmuskaatkolonel : nonsensico theatrale / tekst en tekeningen van Toon Hermans
Auteur
Toon Hermans 1916-2000
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2015
65 p. : ill.
ISBN
9789401428392 (hardback)

Besprekingen

In 2016 is het 100 jaar geleden dat Toon Hermans werd geboren. Ter gelegenheid hiervan verschijnt onder andere deze bundel, 'De nootmuskaatkolonel'. Hierin staan niet eerder gepubliceerde teksten en tekeningen. De verhaaltjes en gedichten worden gekenmerkt door heel spits taalgebruik met nieuwe woorden en verrassende woordcombinaties en zijn vaak heel grappig. In de subtiel ingekleurde lijntekeningen schuilt een zelfde soort absurde humor. Alles ademt dezelfde sfeer uit die typisch bij Toon Hermans hoort. Uit deze bundel blijkt nog eens hoe veelzijdig hij was. Toon Hermans was niet alleen een van de beste Nederlandse cabaretiers, maar schreef ook knappe teksten en kon goed tekenen.

Over Toon Hermans

Antoine Gerard Theodore (Toon) Hermans (Sittard, 17 december 1916 – Nieuwegein, 22 april 2000) was een Nederlands cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter. Hij wordt als een van de "Grote Drie van het Nederlandse cabaret" van na de Tweede Wereldoorlog beschouwd, samen met Wim Sonneveld en Wim Kan.

Biografie

Toon Hermans werd geboren als tweede van vijf zoons in zijn ouderlijk huis aan de Parklaan in Sittard. Hermans kende tijdens zijn leven verschillende tegenslagen. Hij ondervond in zijn jeugd de ontberingen die volgden op de Eerste Wereldoorlog, de economische crisis van de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog gevolgd door de noodzakelijke wederopbouw. De Sittardsche Bank waarvan zijn vader directeur was ging in 1924 failliet en drie jaar later stierf zijn vader. Hierdoor waren Hermans en zijn broers straatarm. Hermans ging zich toen bezighouden met het schrijven van sinterklaasgedichten voor een speelgoedwinkel…Lees verder op Wikipedia