Boek
Nederlands

Het einde van de liefdesroman

Vivian Gornick (auteur), Marja Pruis (inleider), Caroline Meijer (vertaler)
Bundel met korte, beschouwende en biografische studies van de Amerikaanse auteur Vivian Gornick (1935) over het thema van de liefde in de vooral Amerikaanse literatuur.
Titel
Het einde van de liefdesroman
Auteur
Vivian Gornick
Inleider
Marja Pruis
Vertaler
Caroline Meijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The end of the novel of love
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, copyright 2020
207 p.
ISBN
9789038808000 (paperback)

Besprekingen

Vivian Gornick treitert, zuigt en prikkelt

De liefdesroman heeft zijn tijd gehad, stelt Vivian Gornick (85) in haar nu vertaalde essays. Dat zij ongelijk heeft, maakt haar werk niet minder leerzaam, schrijft Connie Palmen.

In de zomer van 2019 maakten de literaire critici van The New York Times een selectie van de indrukwekkendste vijftig memoirs van de afgelopen halve eeuw. Fierce Attachments (1987) van Vivian Gornick werd verkozen als het beste boek dat sinds 1969 in dit bijzondere genre is verschenen. Vier jaar geleden kwam het in het Nederlands uit als Verstrengeld, een woord waaraan je een weliswaar wurgende betekenis kunt verlenen, maar niet een dat het beeld oproept van de meedogenloze, agressieve verknochtheid tussen moeder en dochter die Vivian Gornick beschrijft. De wandelingen met haar moeder door New York zijn gekleurd door melodramatische herinneringen, krenkende dialogen, vernederende ruzies, vermolmde tederheid, ik heb nog nooit zoiets gelezen.

Met de keuze voor de beste memoirs bevestigde The New York Times wat Gornick eerder met de haar kenmerkende stelligheid beweerde in The Situation and the Story (2001), namelijk dat de roman als literair genre is verdrongen door autobiogra…Lees verder

Een reeks korte, beschouwende en biografische studies van de Amerikaanse auteur Vivian Gornick (1935) over het thema van de liefde, het verouderde idee van ‘ze leefden nog lang en gelukkig’, in de vooral Amerikaanse literatuur. Behalve Virginia Woolf en Hannah Arendt zijn de (Amerikaanse) vroeg 20ste-eeuwse schrijfsters, Clover Adams, Jean Rhys, Willa Cather, e.a. bij de Nederlandse lezer waarschijnlijk nauwelijks bekend, maar dat doet niet af aan het algemene belang van het boek. Aan de hand van de carrières van deze schrijfsters worden de problemen van paralyserende huwelijksrelaties en beklemmende moeder-dochterrelaties in hun werk eerlijk en kritisch geanalyseerd en blijft er van de romantiek (terecht?) niet veel over. Het voorwoord van Marja Pruis geeft een beeld van de bejaarde schrijfster voor wie helder denken een ‘erotisch genoegen’ is. De vertaling leest als een trein.

Over Vivian Gornick

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Vivian Gornick (14 juni 1935, New York) is een radicaal feministische Amerikaans schrijfster en journaliste. Haar bekendste boek Fierce Attachments gaat over haar moeizame relatie met haar moeder, met wie ze al wandelend in het reine probeert te komen. Critici noemen haar de schrijfster met de warmste stem over het leven in grootstedelijk Amerika.

Gornick begon haar loopbaan bij The Village Voice en schrijft essays en kritieken voor kranten als The Nation en The New York Times. Ze heeft elf boeken op haar naam staan. Daarnaast geeft zij cursussen non-fictie schrijven aan diverse universiteiten.

Jeugdjaren en vorming

Gornick groeide op in The Bronx, als dochter van Oekraïnse immigranten. Haar jeugd speelde zich af in een flatgebouw met uitsluitend andere Joodse Amerikaanse gezinnen. De vrouwen die hier de lakens uitdeelden hadden een scherpe tong en roddelden veelvuldig. Tegel…Lees verder op Wikipedia