De Leesjury

De Leesjury (de vroegere Kinder- en Jeugdjury) is de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen, voor kinderen en jongeren. Elk jaar lezen en bespreken ze acht boeken en kiezen ze hun favorieten.

De Leesjury in Bib Kalmthout

Lees je graag of luister je graag naar verhalen? Ben je tussen zes en dertien jaar? Dan ben je welkom om vier zaterdagen te komen mee doen-denken-spelen-praten over acht verschillende kinder- en jeugdboeken, speciaal voor jouw leeftijd geselecteerd.

Als jurylid kies je zelf op het einde van het leesjaar (start in september, einde: half maart) welk boek volgens jou mag winnen.  De winnende boeken worden onthuld in een heus slotfeest, waar je ook auteurs van de boeken zal ontmoeten.

De leerlingen van het vijfde jaar van het College (Essen) en het Instituut Heilig Hart (Kalmthout) nodigen je uit om samen met hen de boeken te bespreken.  Zij zorgen er elke keer weer voor dat je leuke spelletjes kan spelen, figuren uit de boeken kan knutselen, een zoektocht naar een plaats uit het boek kan doen en nog zoveel meer.

Lees je niet zo vlot? Of luister je liever naar het verhaal? Vraag dan in de bib even hulp aan de balie. We installeren dan samen een luisterapp op je smartphone of tablet en activeren die.

In het schooljaar 2021-2022 zullen er geen bijeenkomsten zijn. 

In het schooljaar 2022-2023 zijn deze er weer wel!

Inschrijvingen geopend

Interesse? Je kan je al inschrijven voor het volgende leesjaar door een berichtje te sturen naar bibliotheek@kalmthout.be
Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt !

Welke boeken lezen we in 2021-2022? 

Dat kan je hier bekijken. 

 

banner De Leesjury

 

Wat is De Leesjury?

  • De Leesjury is een initiatief van Iedereen Leest.
  • Het is een jury van kinderen en jongeren over heel Vlaanderen tussen 4 en 18 jaar.
  • Onder begeleiding komen boekenwurmen en leesfanaten maandelijks samen voor leuke activiteiten om de gelezen boeken te bespreken.
  • Je kan zelf online deelnemen of je aansluiten bij een plaatselijke KJV leesclub.
  • Per leeftijdscategorie is er een boekenlijst. De boeken op de lijst zijn gekozen uit verschillende jeugdboeken die het voorbije jaar op de markt kwamen en zijn stuk voor stuk het lezen waard.
  • Elk jurylid krijgt op het einde van het jaar de kans om te stemmen op zijn/haar favoriete boek.
  • In Vlaanderen zijn er veel Leesjury-groepen, Leesjury Kalmthout is er zo één. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld.
  • In het voorjaar krijgen alle juryleden een uitnodiging voor het slotfeest van Iedereen Leest. Bib Kalmthout organiseert daarnaast zelf ook jaarlijks nog een slotfeest samen met Bib Hoogstraten, Bib Essen en Bib Wuustwezel.

Meer informatie over De Leesjury vind je op www.deleesjury.be