Gopress Scholentoegang

Online kranten & tijdschriften in de klas met Gopress

Bib Kalmthout heeft een abonnement op Gopress Krantenarchief en Gopress Kiosk. Wij mogen dit abonnement zonder meerkost delen met de lagere en secundaire scholen op ons grondgebied. Op deze manier kan Bib Kalmthout haar scholen gratis toegang bieden tot digitale kranten.

Naast recente titels in de Kiosk vind je in het Krantanarchief oudere artikels uit een groot aantal kranten en magazines.

Kranten en tijdschriften

Gopress Krantenarchief

Het Gopress Krantenarchief met artikels uit diverse kranten- en tijdschriften is digitaal doorzoekbaar en beschikbaar op alle toestellen zonder aanmelden. Het bevat alle kranten- en tijdschriftenartikels met twee dagen vertraging.

Kranten en tijdschriften

Gopress Kiosk

In de kiosk lezen bibbezoekers de dag- en weekbladen van de laatste 7 publicatiedagen in een visueel aantrekkelijke online krantenkiosk.

Hoe werkt het?

Leerlingen en leerkrachten krijgen binnen de muren van de school toegang tot het Gopress Krantenarchief en /of Gopress Kiosk. De toegang is dezelfde als die voor bezoekers binnen de muren van de bibliotheek. De authenticatie voor de scholen gebeurt op basis van IP-adres.

Deze eenvoudige handleiding maakt je stap voor stap wegwijs in Gopress Archief en Kiosk.

Download de handleiding voor leerkrachten

Gopress scholentoegang via de bib aanvragen

Heeft jouw school interesse in dit aanbod, kan Bib Kalmthout de toegang aanvragen bij Cultuurconnect met het onderstaand formulier. Cultuurconnect verzorgt de verdere afhandeling van de aanvraag.

Bib Kalmthout is de aanvrager en bezorgt een ingevuld formulier aan Cultuurconnect.

Het formulier bevat:

  • de gegevens van de school
  • het IP-adres van de school
  • het akkoord met de gebruiksvoorwaarden

Het formulier moet ondertekend zijn door de directie van de school. Na ontvangst van het formulier krijgt de school binnen de vijf werkdagen toegang tot het krantenarchief. De bibliotheek ontvangt hiervan een bevestiging.

Download de Overeenkomst Gopress scholentoegang via de bib

Lesmateriaal lager onderwijs

De bibliotheek van Zaventem werkte een volledige lesvoorbereiding uit om leerlingen van het lager onderwijs vertrouwd te maken met Gopress. De opdracht: maak een fotoreportage met behulp van Gopress en Canva en presenteer die aan je klasgenoten.

Wat vonden leerlingen, leerkracht en bibmedewerker van de les Gopress?

Download lesvoorbereiding Gopress - Lager onderwijs

Lesmateriaal secundair onderwijs

Kijk hieronder hoe Gopress in de klas gebruikt wordt door de leerlingen en leerkrachten van de Reynaertschool in Oostakker.

Hierbij hoort een lesmap met twee actuaopdrachten (van telkens 2 lesuren:

  • De eerste actuaopdracht neemt je mee naar Venezuela;
  • De tweede actuaopdracht neemt de Brexit onder de loep
Download lesmap Gopress - Secundair onderwijs