Bib op School

Lees hier wat Bib Kalmthout voor je school kan betekenen of kijk in de brochure Bib op School - Schooljaar 2023-2024. 

Leesvaardigheid is een heel belangrijke vaardigheid waar in het onderwijs sterk op ingezet moet worden. Om goede lezers te vormen, is het van groot belang dat leesplezier nooit veraf is. Kinderen en jongeren zouden lezen moeten associëren met iets aangenaams, niet met iets saais of verplichts. Werken met en rond boeken in de klas is een grote stap in de goede richting om aan leesvaardigheid te werken.

Klasuitleen

Scholen van Kalmthout kunnen gratis boeken van Bib Kalmthout en Jeugdbib Nieuwmoer lenen. Vorig schooljaar maakten 114 klassen in Kalmthout hiervan gebruik.

Introducties

Op vraag van de leerkrachten organiseren we een introductie in de bibliotheek. In een eerste gesprek stellen we samen een programma op. Tijdens het bezoek verlangen we een actieve interesse van de leerkracht. Een introductie vraag je best minstens vier weken op voorhand aan.

Schrijversbezoek

Bib Kalmthout zorgt elk jaar voor ontmoetingen tussen leerlingen en schrijvers of illustratoren.

Makkelijk Lezen Plein

Een Makkelijk Lezen Plein (MLP) is een speciale voorziening op de jeugdafdeling voor kinderen die niet zo van lezen houden of daar moeite mee hebben. Door een - voor deze doelgroep - geschikte en aantrekkelijke collectie frontaal te presenteren op thema’s en onderwerpen, hebben kinderen beter overzicht en kunnen ze makkelijker een leuk boek zoeken en vinden.

Themapakketten

Themapakketten zijn een aanvulling op de klasuitleen en zijn bedoeld voor leerkrachten van Kalmthoutse scholen. Een themapakket bevat maximum 50 boeken.

Interactieve prentenboeken

Fundels

Fundels, ook in de klas

71 bekende en mooie prentenboeken zijn gedigitaliseerd tot een verrijkt e-boek voor kinderen, met een animatiefilmpje, educatieve spelletjes en oefeningen. Het zijn dus bundels vol fun = Fundels

Jeugdboekenmaand

Werken met boeken in de klas

De handleiding bij Jeugdboekenmaand 2022 - Helden & Schurken focust op werken met boeken in de klas. Er worden een aantal methodieken en tools gepresenteerd waarmee elke leerkracht onmiddellijk aan de slag kan gaan.

 

Lees meer